Seder och bruk

Viktigast av allt är att vara närvarande och till stöd för den avlidnes anhöriga. De formella detaljerna är mindre viktiga, men det kan vara bra att känna till de vanligaste formaliteterna inför begravningen. Här nedan är svar på några av de frågor som många ställer till oss.

Flaggning

Enligt tradition är det sorgehuset som flaggar, men det är också vanligt att arbetsplatser, skolor, m.fl. flaggar för att visa sin sorg. Flaggen hissas på halv stång på dödsdagen, eller kommande dag. På begravningsdagen flaggar man även på halv stång och flaggan hissas i topp efter begravningen.

Barns deltagande

Den första reaktionen ifrån vuxenvärlden brukar vara att man vill hålla barnet utanför det som händer i samband med att någon avlider. Vår rekommendation är oftast att barnet ska vara med, självklart inte mot dess vilja. Förbered gärna barnet på hur det kommer att gå till och kom gärna i god tid till begravningen så barnet kan göra sig bekant med kyrkan.

Ska jag gå på begravningen?

Som utgångspunkt tycker vi att man alltid ska försöka närvara vid begravningen oavsett om man är avlägsen släkting eller god vän till den avlidne eller dennes familj. Det betyder ofta mycket för de närmast anhöriga att du kommer på begravningen. Det finns dock undantag när familjen önskar att begravningen endast ska besökas av de allra närmaste till den avlidne. Detta markeras i dödsannonen genom att skriva ”Begravningen äger rum i kretsen av de närmaste” eller liknande. Detta är viktigt att respektera eftersom det är de anhörigas önskan.

Klädsel

Vi får ofta frågor kring klädsel på begravning. För män är det vanligast med svart, mörkgrå eller mörkblå kostym med vit skjorta. Till skjortan bär man oftast slips. Grundfärgen är svart slips. För den som är närmast anhörig vit slips. För kvinnor kan det innebära mörk eller svart dräkt, klänning eller långbyxor. Ibland står det valfri klädsel  i dödsannonsen vilket betyder att det inte finns några speciella krav på klädseln men alltför uppseendeväckande klädsel bör dock undvikas. Om det är skrivet ljus klädsel så avstår man från mörka kläder. Då klär man sig som en vanlig dag, fast finare med ljusa kläder, färgade skjortor och blusar eller liknande.

Ankomst och placering i kyrkan

Som gäst vid en begravning är det lämpligt att komma ca 15 minuter innan begravningen. Hur man ska sitta i kyrkan är något som många undrar. Olika kyrkor har olika placering för de närmast anhöriga. Vår representant hjälper er med placeringen när ni kommer till begravningen.

Avskedstagande

Avskedet i kyrkan går lite olika till beroende på om det är jordbegravning eller kremationsbegravning. Vid jordbegravning tar man avsked ute på kyrkogården och vid kremationsbegravning görs detta inne i kyrkan. Avskedet går till så att man går fram i tur och ordning till kistan, närmast anhöriga först. Handbuketter läggs på kistan och något eventuellt tal kan hållas.